הדו"ח הבא סופק ללקוח שלנו וכולל סקירות ספרות, מטא-אנליזות וסקירות ספרותיות ממוקדות שפורסמו במהלך חודש יולי 2022 בכתבי העת המובילים בתחום רפואת הריאות. סקירות אלו מרכזות ומסכמות את הידע והמחקר העדכני ביותר בנושאים שונים הקשורים למחלות ריאה, אבחון וטיפול. המטרה היא לספק למומחי התחום מקור מרוכז לעדכונים המדעיים החשובים ביותר מהחודש החולף.
שם המאמר: Myopericarditis following COVID-19 vaccination and non-COVID-19 vaccination: a systematic review and meta-analysis
בוצעה סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 22 מחקרים וסך הכל 405,272,721 מנות חיסון, לבירור שכיחות מיופריקרדיטיס לאחר חיסון COVID-19 בהשוואה לחיסונים אחרים. נבדקו אפקטים אקראיים, סיכון תוך מחקרי להטיה ומהימנות הראיות וכן נותח ההבדל בשכיחות מיופריקרדיטיס בין תתי אוכלוסיות תוך ריבוד לפי סוגי חיסון. ממצאי המחקר הראו שכיחות של 33.3 מקרים לכל מיליון מנות חיסון ולא נמצא הבדל בעל מובהקות סטטיסטית בין חיסוני COVID-19 לחיסונים אחרים. החוקרים הסיקו כי הסיכון למיופריקרדיטיס לאחר חיסון COVID-19 נמוך, אך ציינו שלפי ממצאי המחקר אצל גברים צעירים ישנה שכיחות מוגברת של מיופריקרדיטיס, ובמיוחד לאחר קבלת חיסונים מסוג mRNA. לציין כי המחקר לא היה ממומן.
שם המאמר: International Differences in the Frequency of Chronic Obstructive Pulmonary Disease Exacerbations Reported in Three Clinical Trials
בוצע ניתוח המשך (POST HOC) לנתונים משלושה מחקרים אקראיים כפולי סמיות בינלאומיים רב-מרכזיים גדולים שנערכו על פני תקופה של 18 שנים, אשר עסקו בהשוואת אפקטיביות הטיפול (במרחיבי סימפונות ו/או סטרואידים בשאיפה עם מרחיבי סימפונות ו/או פלציבו) על החמרות של COPD בדרגות חומרה שונות. הניתוח עסק בהבדל בשיעורי ההחמרות בין המדינות השונות. ממצאי המחקר היו ששיעור החמרה ב-COPD משתנה ממדינה למדינה ושההבדלים הללו נמשכים לאורך זמן ואינם מוסברים על ידי עיצוב המחקר, אופן גיוס המטופלים למחקר או הבדלים אוביקטיביים במאפייני הבסיס של המטופלים שגויסו. מסקנות המחקר הן שהתכנון של ניסויים עתידיים בנושא החמרות COPD צריך לקחת בחשבון הבדלים גיאוגרפיים בשיעורי החמרה.
שם המאמר: Blood Eosinophils and Chronic Obstructive Pulmonary Disease: A Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease Science Committee 2022 Review
סקירה שפורסמה על ידי הוועדה המדעית של GOLD ( במסגרת סדרה של מאמרים הסוקרים ודנים בנושאים בעלי עניין עדכני לפרקטיקה הקלינית, המפורסמים בנפרד מהעדכון השנתי הראשי) דנה בתפקיד של ספירת אאוזינופילים בדם (BEC) כסמן ביולוגי של COPD. ממצאי הסקירה מראים שספירת אאוזינופילים גבוהה קשורה בתת סוג של COPD עם תגובה מוגברת ל-ICS ואילו ספירה נמוכה קשורה בסיכון מוגבר לזיהומים בקטריאליים. סוכם כי הממצאים תומכים בהערכה משולבת של היסטוריה קלינית (בעיקר החמרות), BEC ומיקרוביולוגיה בכיח לצורך פרסונליזציה של הטיפול בנוגע להעדפת ICS וניהול זיהומים בדרכי הנשימה.
שם המאמר: Recent advances in the management of pulmonary hypertension with interstitial lung disease
סקירה כללית של ההבנה הנוכחית, הגישה העדכנית לאבחון וההתקדמות האחרונה בטיפול בהינתן יתר לחץ דם ריאתי בנוכחות מחלת ריאות אינטרסטיציאלית. על פי מסקנות הסקירה: למרות שבדיקת אקו טרנס-חזית מהווה את הכלי הנפוץ להערכת יתר לחץ דם ריאתי בקבוצת חולים זו, היא חסרת רגישות וסגוליות, וצנתור לב ימני נותר תקן הזהב לאבחנה; השימוש במרחיבי כלי דם ריאתיים בחולים אלו נותר שנוי במחלוקת וישנם ניסויים קליניים שהופסקו בטרם עת בשל עליה בתמותה ואשפוז בקרב המטופלים; טרפרוסטיניל בשאיפה נמצא כבטוח ויעיל ויש לשקול את האופציה לטיפול בו בקבוצת חולים זו.
שם המאמר: Reference equations for oscillometry and their differences among populations: a systematic scoping review
בוצעה סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של עשרה מחקרים להערכת ההבדלים בין משוואות ייחוס אוסילומטריות נבחרות עם ההשערה שקיימת הטרוגניות משמעותית ביניהן. ממצאי המחקר הראו שלמרות שלמרבית הדגמים הייתה הסכמה בינונית עד גבוהה עם המודל הסטנדרטי, עדיין היו שינויים משמעותיים ספציפיים למין.
שם המאמר: Impact of pulmonary embolism response teams on acute pulmonary embolism: a systematic review and meta-analysis
בוצעה סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 16 מחקרים שכללו 3827 מטופלים שנחקרו בהשוואה ל-3967 מטופלים בקבוצת הביקורת לצורך בחינת ההשפעה של צוותי תגובה לתסחיף ריאתי (PERTs) על בחירת הטיפול והתוצאות של חולים אלו. הממצאים הראו שבהינתן התערבות צוותי תגובה היה שימוש מוגבר בטיפולים מתקדמים וירידה בשימוש בפילטר IVC, ללא קשר לדימום מוגבר, וכי למרות היות החולים בקבוצת ההתערבות במצב קשה יותר, צוותי תגובה נמצאו קשורים בתמותה נמוכה יותר.
שם המאמר: Understanding the pathogenesis of occupational coal and silica dust-associated lung disease
בוצעה סקירה של מחקרים עדכניים בהקשר של מחלות נשימה תעסוקתיות והקשר בין חשיפה לרמות מזיקות של חלקיקי אויר לתגובות פתופיזיולוגיות בדרכי הנשימה ובריאות. סוכם כי העדויות הקיימות מצביעות על כך שרעילות חלקיקי אויר של אבק והאטיולוגיה של המחלה נקבעות על פי ההרכב הכימי של החומרים ורמת/זמן החשיפה. מסקנת הסקירה הייתה שיש לבחון ולהבין טוב יותר את מאפייני האבק הספציפיים וכן את הסימנים האבחנתיים ומטרות הטיפול באמצעות מחקרים משלימים.
שם המאמר: Immune processes in the pathogenesis of chronic lung allograft dysfunction: identifying the missing pieces of the puzzle
בוצעה סקירה כללית לבירור התהליכים החיסוניים המעורבים בפתוגנזה של כשל כרוני בשתל ריאה, בדגש על בירור תפקידם של מסלולי חיסון מולדים והתקשורת בין חסינות מולדת לנרכשת. על פי ממצאי הסקירה האמונה המרכזית היא כי הכשל הכרוני הוא השלב הסופי של מחלה מתמשכת המסתמנת על ידי פציעה מתמשכת/חוזרת של הריאה, הפעלה חיסונית, רימודלינג ותיקון של רקמות, אשר מובילים ליצירת פיברוזיס וכשל שתל בלתי הפיך.
שם המאמר: Lung cancer occurrence after an episode of tuberculosis: a systematic review and meta-analysis
בוצעה סקירה סיסטמית ומטה-אנליזה של 29 מחקרי עוקבה ו-44 מחקרי מקרה-ביקורת במטרה לבחון את שיעור ההיארעות לחלות בסרטן ריאה אחרי זיהום בשחפת. המחקר הראה קשר בין שחפת לסרטן ריאות, המיוחד, אך לא רק, בשנתיים הראשונות לאחר אבחון השחפת. החוקרים סייגו את המסקנות בכך שיתכן וחלק ממקרי הסרטן היו נוכחים בעת האבחון בשחפת ולכן לא ניתן לקבוע סיבתיות.
שם המאמר: Biologic drugs in treating allergic bronchopulmonary aspergillosis in patients with cystic fibrosis: a systematic review
בוצעה סקירה שיטתית במטרה לבחון את יעילות הטיפול הביולוגי כטיפול פוטנציאלי חדש ב-ABPA בקרב חולי CF. מסקנות הסקירה לא היו מספקות בכדי לתמוך במסקנות נחרצות. סוכם כי נדרשים מחקרי RCT בכדי לחקור את הבטיחות והיעילות של תרופות אלו בחולי CF.
שם המאמר: Pleural and transpulmonary pressures to tailor protective ventilation in children
בוצעה סקירת ספרות ממפה לבחינת הרציונל, התועלת והמגבלות של מדידת לחץ פלאורלי וטרנס פלאורלי בילדים במהלך הנשמה מכאנית. ממצאי הסקירה היו כי לניטור הלחצים הנ"ל ישנם ישומים קליניים פוטנציאלים רבים בטיפול נמרץ ילודים כהגנה בשימוש בהנשמה מכאנית, אולם השימוש מוגבלת מבחינה טכנית. המסקנות היו כי העדויות כיום חלשות מכדי לשקול שימוש באמצעות מנומטריה של הושט לניטור הלחצים בנ"ל בשגרה.
שם המאמר: Building a home ventilation programme: population, equipment, delivery and cost
בוצעה סקירת ספרות נרטיבית בנוגע להנשמה מכאנית ביתית (HMV) בין השנים 2005-2020, נותחו 24 תוכניות בינלאומיות בנוגע ל-HMV. סוכמו נתונים מעודכנים הנוגעים לשכיחות, סוגיות טכניות ועלויות ציוד ושירותים.
שם המאמר: Non-invasive ventilation versus invasive weaning in critically ill adults: a systematic review and meta-analysis
בוצעה סקירה סיסטמית ומטה-אנליזה של 28 ניסויים באיכות בינונית עד טובה שכללו סך הכל 2066 מטופלים, במטרה לבחון את האסטרטגיה של אקסטובציה מהנשמה מכאנית להנשמה לא פולשנית. המסקנה הייתה שגמילה מהנשמה בעזרת הנשמה לא פולשנית הפחיתה משמעותית את התמותה, שיעור דלקות הריאה ומשך ההנשמה הקשורה לגמילה, במיוחד בחולים עם COPD (ועם תוצאות פחות ברורות לגבי מטופלים ללא COPD).
שם המאמר: Diagnostic accuracy of focused deep venous, lung, cardiac and multiorgan ultrasound in suspected pulmonary embolism: a systematic review and meta-analysis
בוצעה סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 70 מחקרים שכללו סך הכל 9664 מטופלים, במטרה לקבוע את הדיוק האבחוני של סונר נקודתי בחשד לתסחיף ריאתי. המסקנה הייתה שישנם מספר סימנים בסונר המפגינים סגוליות גבוהה לאיתור תסחיף ריאתי, ממצאים המצביעים על כך שבדיקת סונר כחלק מהערכה ראשונית של חולים עם חשד לתסחיף ריאתי עשויה לשפר את בחירת המטופלים שזקוקים להדמיה באמצעות חשיפה לקרינה.
שם המאמר: Association between time-to-treatment and outcomes in non-small cell lung cancer: a systematic review
בוצעה סקירה סיסטמית, נכללו 37 מאמרים שמרביתם תצפיתיים. מסקנת הסקירה הייתה כי למרות מגבלות הראיות הקיימות, הנתונים מצביעים על חשיבות מיוחדת לעמידה בזמני טיפול אצל חולי NSCLG בשלב מוקדם ובמיוחד באלו המועמדים לניתוח, כאשר במחלה יותר מתקדמת ההישרדות תלויה בגורמים אחרים כמו היקף הסימפטומים, סטטוס תפקודי או דחיפות קלינית המכתיבים את ציר הזמנים של הטיפול.
שם המאמר: Association of Nonobstructive Chronic Bronchitis With All-Cause Mortality: A Systematic Literature Review and Meta-analysis
בוצעה סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של שמונה מחקרים להערכת הקשר בין ברונכיטיס כרונית לא חסימתית לתמותה. ממצאי הסקירה היו שברונכיטיס כרונית לא חסימתית קשורה לתמותה מוגברת מכל הסיבות, אולם רק אצל מעשנים (בהווה ובעבר).
שם המאמר: Pulmonary and Critical Care Considerations for e-Cigarette, or Vaping, Product Use-Associated Lung Injury
בוצעה סקירת ספרות עדכנית וסקירת דעות מומחים בהקשר לאבחון וניהול פגיעות ריאה קשות הקשורות לשימוש בסיגריות אלקטרוניות או מאדים (EVAIL). המאמר מפרט את דרכי הניהול והאבחון בפגיעות קשות מסוג זה ומסקנות הסקירה היו שמאז זיהוי הגורם העיקרי ל-EVALI, מספר מקרי EVALI המאושפזים ירד במידה ניכרת בארצות הברית. עם זאת, עולה כי מומחים ממשיכים להתמודד עם אתגרים הנוגעים למטופלים המשתמשים בסיגריות אלקטרוניות ומאדים והמודעות לנושא ולאפשרות לפגיעה חשובה בקרב המטפלים הרלוונטיים.
שם המאמר: Thromboprophylaxis in Patients With COVID-19: A Brief Update to the CHEST Guideline and Expert Panel Report
עדכון קצר להנחיות הטיפול האנטי-טרומבוטי פרופילקטי במטופלים עם COVID-19 שמתבסס על סקירת מאמרים עדכניים בתחום – שמונה מחקרי RCT ומחקר תצפיתי אחד. סוכם כי למרות התקדמות הטיפול בחולי COVID-19 ושיפור התוצאים הכולל, שיעורי האירועים ה-VTE נותרו גבוהים. בהתאם, ההנחיות הן שחולים קשים צריכים לקבל טיפול אנטי-טרומבוטי פרופילקטי סטנדרטי, כשחולים בינוניים עם סיכון נמוך לדמם עשויים להפיק תועלת מהפרין במינון תרפויטי. הפנל לא רואה מקום לשימוש במינון ביניים באף אחד מהמצבים.
שם המאמר: Algorithmic Approach to the Diagnosis of Organizing Pneumonia: A Correlation of Clinical, Radiologic, and Pathologic Features
סקירת הממצאים הקליניים, הרדיוגרפיים וההיסטולוגיים של דלקת ריאות מאורגנת. המאמר מציע גישה אלגוריתמית אבחנתית מעשית המשלבת היסטוריה קלינית ודפוסי הדמיה אופייניים. הסקירה מצביעה על ממצאים רדיולוגיים אופייניים אך מסכמת כי דגימת רקמות מספקת, בקורלציה לממצאים רדיולוגיים, חיונית לאבחון פתולוגי מובהק – וכי לרוב נדרשת גישה רב-תחומית המתאמת ממצאים קליניים, רדיולוגיים והיסטולוגיים לאבחון, ניהול ומעקב נכון. עם זאת, סוכם כי ניתן להתחיל טיפול אמפירי באם יש חשד קליני גבוה, ממצאים רדיולוגיים אופייניים וסיכון גבוה להליך פולשני.
שם המאמר: Managing Pulmonary Infection in Adults With Cystic Fibrosis: Adult Cystic Fibrosis Series
המאמר דן בראיות העדכניות ובאסטרטגיות המומלצות לטיפול בזיהום בדרכי הנשימה בחולי CF, תוך התמקדות בזיהומים חיידקיים. לאורך המאמר מוצג מקרה דוגמה המדגיש אירועים טיפוסיים הקשורים למיקרוביולוגיה בחיי מטופל עם CF. סוכם כי הקונצנזוס בהנחיות עדכניות תומך בשימוש באנטיביוטיקה בשאיפה עבור זיהום כרוני ב- Pseudomonas aeruginosa, אך כי אין נתונים איכותיים לשימוש כזה עבור רוב האורגניזמים האחרים. כמו כן צוין כי הקורלציה בין עמידות לאנטיביוטיקה שנצפית IN-VITRO במבחני רגישות לבין תוצאות הטיפול היא ירודה, וכי אין לראות בעמידות במבחנה כמניעה מוחלטת לשימוש קליני שכן עדיין ניתן להבין בתגובה לטיפול.
שם המאמר: Mechanosensitive Piezo channels mediate the physiological and pathophysiological changes in the respiratory system
המאמר סקר את הספרות העדכנית בהקשר לתפקיד של Piezo ion channels בריאה והתרכז בהשפעות הפיזיולוגיות והפתולוגיות של העדר התעלות או נוכחותן של מוטציות פונקציונליות בתעלות על מערכת הנשימה.
שם המאמר: A systematic review of blood eosinophils and continued treatment with inhaled corticosteroids in patients with COPD
בוצעה סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 11 מאמרי RCT ובסך הכל 29,654 מטופלים בשאלה של המשך טיפול ב-ICS בחולי COPD על פי ספירת אאוזינופילים בדם. הממצאים הוכיחו מתאם ברור בין ההשפעה של טיפול ממושך ב-ICS (מספר החמרות, תפקודי ריאות ואיכות חיים) לעליה בספירת אאוזינופילים. מסקנות הסקירה היו שטיפול ב-ICS יעיל עבור כלל החולים מלבד אלו עם ספירת אאוזינופילים הנמוכה מ-150 cells/μl ושהסיכון להחמרה עולה בחולים עם ספירת אאוזינופילים גבוהה בעת הפסקת ICS.
שם המאמר: Pulmonary tuberculosis in intensive care setting, with a focus on the use of severity scores, a multinational collaborative systematic review
בוצעה סקירה סיסטמית לאיתור מחקרים שבדקו תוצאות של מטופלים עם שחפת שאושפזו בטיפול נמרץ, נכללו 17 מחקרים. בכלל המחקרים ה-severity scores העריכו בחסר את ממוצע התמותה. האינדיקציה השכיחה לאשפוז בטיפול נמרץ הייתה אי ספיקה נשימתית חריפה (36%). מנבאים שליליים לתוצאות כללו זיהומים שנרכשו בבית החולים, צורך בהנשמה מכאנית או בואזופרסורים, איחור בהתחלת הטיפול בשחפת, כשל של יותר מאיבר אחד ו- severity scores גבוה. מסקנת הסקירה הייתה כי התמותה בקרב חולי שחפת שמאושפזים בטיפול נמרץ היא גבוהה ושיש צורך בגילו מוקדם והתחלת טיפול.
שם המאמר: Issue 1 – “Update on adverse respiratory effects of outdoor air pollution”. Part 1): Outdoor air pollution and respiratory diseases: A general update and an Italian perspective
בוצעה סקירה של הספרות העדכנית לצורך סיכום העדויות הקימות לקבי ההשפעות הבריאות של זיהום אויר. הסקירה התמקדה בחשיפות אפידמיולוגיה באיטליה על השפעות הנשימה. ממצאי הסקירה הראו קשר נסיבתי חזק בין חשיפה לזיהום אויר של PM2.5 ולתמותה מכל סיבה, כמו גם לתמותה מזיהום חריף בדרכי הנשימה התחתונות, מחלת לב איסכמית, שבץ, COPD וסרטן ריאה. מסקנות הסקירה הן שמחקרים אפידמיולוגיים עדכניים מאשרים השפעות בריאותיות שליליות של זיהום אויר, אפילו ברמות זיהום נמוכות.
שם המאמר: Pulmonary Embolism
המאמר דן במקרה קליני של גבר בן 41 עם היסטוריה של קוצר נשימה מזה שלושה שבועות לאחר טיפול אנטיביוטי באבחנת עבודה של דלקת ריאות – באמצעות סקירת הספרות העדכנית ודיון בפרקטיקה הקלינית של תסחיף ריאתי תוך סקירת ההנחיות הפורמליות ומתן המלצות פרקטיות לניהול המקרה.
שם המאמר: Bronchiolitis
סקירת סמינר בנושא ברונכיוליטיס. סוכם כי המלצות ההנהלה, המבוססות בעיקר על ראיות איכותיות, מייעצות לרופאים על טיפול תומך בהידרציה ובחמצן בלבד, כי עדויות לא מצביעות על תועלת בשימוש בגלוקוקורטיקואידים או מרחיבי סימפונות, כי יש צורך בראיות נוספות בכדי לתמוך בשימוש בסליין היפרטוני, כי השימוש בטיפול בחמצן בזרימה גבוהה רלוונטי לאחר כשל טיפול חמצן סטנדרטי ורק בתינוקות היפוקסיים מאחר ואינו מפחית את שיעורי האינטובציה או האשפוז ביחידה לטיפול נמרץ.
שם המאמר: Impact of vaping on respiratory health
המאמר סוקר את הספרות העדכנית בנוגע להשפעות הקליניות הפוטנציאליות של האידוי הכרוני על בריאות מערכת הנשימה כמו גם את התפרצות ה-EVALI והשפעת האידוי הכרוני על תוצאות זיהום COVID-19. מסקנות הסקירה הן כי אידוי כרוני לא חף מסיכון וכי ההשפעה האמיתית של האידוי הכרוני תתבטא בעשורים הקרובים, כך שנדרשת חקירה המשכית לביסוס הנחיות ורגולציה ברורות למדיניות הציבורית.
שם המאמר: Clinical prediction models for mortality in patients with covid-19: external validation and individual participant data meta-analysis
בוצעה מטה-אנליזה גדולה בשני שלבים על נתונים מ-46,941 מטופלים ב-18 מדינות. זוהו שמונה מודלים פרוגנוסטיים עם מנבאים שונים שזוהו ואומתו במטרה למדוד תמותה תוך 30 יום או תמותה במהלך האשפוז. הערך הפרוגנוסטי של המודלים שנכללו השתנה מאוד בין מקורות הנתונים השונים, ולמרות שנמצאו שני מודלים קליניים שנראו מבטיחים (Knight 4C Mortality Score ו-Wang clinical model), יש צורך בכיול מחדש לפני הטמעתם בשגרת הטיפול.